Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

X – A rendszerből törölve

2018-11-13 10:20 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat
Pánikbeteg rendőrnő és korrupt nyomozótárs, gyilkosság és öngyilkosság, autós üldözés és rendőrattak, forradalmár és anarchista, patkány és róka. Van itt minden, de a Liza, a rókatündér rendezője a lelkünkre kötötte, hogy ne szpojlerezzünk.


Ujj Mészáros Károly előző filmje Csudapestre repített minket valamiféle alternatív múltba, ebben az újban pedig egy alternatív jövőt láthatunk, ahol – akárcsak tizenegynéhány éve a valóságban – az utcákra viszik a politikát. „Néha kimennek az utcára, kiabálnak, és nem történik azután semmi” – sommázza az egyik szereplő. A kinti ereszdelahajamnak pedig a készülő választások adnak keretet, itt is hasonlóan negatív felhanggal: „Négy évente elmennek szavazni, és azt hiszik, hogy megmondhatják…” Az állami támogatással készült film bátran megmondja véleményét a politikáról, és nem riad vissza a jelen helyzetre utaló áthallások kihangosításától sem.


Sokak szerint a film amolyan skandináv krimi, szerintem viszont sokkal inkább a magyar rögvaló: korrupció, idegen- és cigánygyűlölet, a jobb politikai fekvés érdekében a statisztikákat kozmetikázó főrendőrrel.  Már a nyitó képsor egyértelművé teszi, hogy ez bizony egy feje tetejére állt világ. Szecsanov Martin operatőr szó szerint levesz a lábunkról, majd meglátjátok!


Ami számomra a nyomozásnál is izgalmasabb, az a film üzenete a mának: mi értelme élni, ha az igazság halott? Ezt a rendőrnő lánya fogalmazza meg, midőn arra készül, hogy megöngyilkolja magát. A lázadó tinédzsert egyaránt idegesítik az apja miatt őt zaklató iskolatársai és anyja szabályai: a kapcsolók álljanak egy sorban, minden este melegszendvics, naponta max. félóra tévé, és apáról egy szót se! Merthogy a hajdan szintén rendőr apuka itt a kulcs. Vajon ő is belekeveredett valamibe? Vagy másért kellett meghalnia? Esetleg a lányának van igaza, amikor anyja szemére hányja, hogy „azért ölte meg magát, mert ő sem bírt elviselni téged”?


A frusztrált tinit alakító Bujáki Zsófit faggattam arról, volt-e saját tapasztalata veszteségről, apa nélkül felnövő gyerekekről, kibeszélhetetlen családi titkokról. 
– Szerencsére a saját bőrömön nem kellett megtapasztalnom ilyeneket. De tény, hogy sok csonka családban az apa szinte száműzöttként van, vagy inkább nincs jelen. Vagy azért, mert anya utálja, vagy mert szégyelli, vagy mert ha csak rá gondol, pánikrohamot kap…


Ezek szerint nehéz volt magadra ölteni a filmbéli karaktert? – firtatom. 
– Nem volt könnyű, mert saját természetemnek pont az ellentétét kellett eljátszanom, de legalább kihívás volt, hogy meg tudom-e jeleníteni ezt a sebzett kamaszlányt. Érdekes, amikor olyan dolgokat sikerül magamból elővarázsolni, amik addig előttem is rejtve voltak.


És ha bármit lehetne varázsolni, milyen szerepbe álmodnád magad? – kínálkozik a kérdés.
– Natalie Portman karaktere a Fekete hattyúban nagyon izgalmas, nem hiába lett Oscar-díjas alakítás. Persze ő se ott kezdte, hanem 16 év alatt jutott el odáig. Én alig vagyok több ennél, úgyhogy még van időm.


Ha már az időnél tartunk, mikor csapott meg a színház szele? – szegezem neki.
– Először volt a mozi: kedvenceim a zsánerfilmek, de szeretek sírva röhögni is. Leginkább az elgondolkodtató alkotások érdekelnek, amik meg tudják változtatni a gondolkodásmódomat. Tizenegy évesen kezdtem színjátszó körbe járni, azután jöttek a statisztaszerepek, és ez az első játékfilmem.


Kulka János, Szabó Győző, Schmied Zoltán – sorolom a szereplőtársait – kezdetnek nem rossz.
– Tavaly négy hónapon át forgattunk, és mindenki nagyon segítőkész volt. De a leginkább baráti kapcsolatom filmbeli anyukámmal, Balsai Mónival alakult ki.


A rendező múzsája, Balsai Móni a mai magyar mozi legtöbbet foglalkoztatott színésznője. Szinte akármit nézünk, ő köszön vissza belőle: a Napszálltától A martfűi rémen át egészen a Válótársakig. Ezúttal is ragyogó alakítást nyújt, érdemes csekkolni. Mert a kissé esetlen cím ellenére az X – A rendszerből törölve maradandó élménnyel gazdagít.


A szerző így értékelte a filmet:
A szerző tovább írásai »
Szólj hozzá te is!

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon az oldal szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Hozzászólás írásához , vagy regisztrálj oldalunkra, vagy használd fiókodat!
Legújabb kritikák
Fehér éjszakák, sötét titkok

2019.07.18 | wildwolf

Szex, drogok, rock’n’roll. Erre számít az az amerikai baráti társaság, amely egy svédországi fesztivált vesz célba. Ám kissé elkalkulálják magukat: buli helyett szektás önkívület és kínos körtáncok vá...

Tovább olvasom »
Szappanbuborék

2019.06.05 | wildwolf

Sok mindenre asszociálhatunk a cím hallatán. A kívül színpompás, de belül üres dolgokra, az egyre növekvő, de előbb-utóbb szétpukkanó gazdagságra. Vagy ahogy Azuma Sindzsi filmjének főszereplője aposz...

Tovább olvasom »
Minden szál Pécsre vezet

2019.05.10 | wildwolf

Ami Miskolcnak az Edda, Szombathelynek az Anima, Debrecennek a Tankcsapda, Nyíregyházának az Alvin és a mókusok, vagy Székesfehérvárnak a Blahalouisiana, az Pécsnek a Kispál és a borz, a 30Y, a Halott...

Tovább olvasom »
Félezer éves jövőbelátó

2019.05.02 | wildwolf

Autó és helikopter, robot és örökmozgó, tank és aerodinamikailag tökéletesített lövedékek. Leonardo da Vinci agyában több mint félezer éve született meg mindez. Éppen ma 500 éve, hogy a zseniális láng...

Tovább olvasom »
A jó, a rossz és a versek

2019.04.30 | wildwolf

A legjobb film elismerésével együtt összesen négy díjat söpört be a Rossz versek a moziforgalmazású alkotások díjátadó gáláján. Nem csoda, hisz a címében Rossz film valóban zseniális.

Tovább olvasom »
Észt hét és szovjet idők

2019.03.24 | wildwolf

Farmotoros Ikarus Tallinn főterén. Azok voltak csak a szép idők! Vagy mégsem? Hiszen az ötvenes éveket nemcsak szép piros buszok, de fekete Pobjedák és Szibéria felé induló vasúti szerelvények is fémj...

Tovább olvasom »
Idén lenne 90 éves

2019.02.28 | wildwolf

Ökölvívó, úszóbajnok és rögbijátékos; erdőirtó, sínépítő és ruhatervező; szaxofonos, gitáros és zongorista; csodagyerek, feltaláló és zeneszerző; hajótervező, pilóta és autóversenyző; énekes, humorist...

Tovább olvasom »
Dunkirk kritika

2017.07.22 | Mike Tyson

Christopher Nolan újfent megcsinálta és egy olyan háborús eposzt kreált, amire nem sokan számítottunk. Itt nem a minőségre gondolok, hanem, hogy mennyire újító és egyedi köntösbe tudta bújtatni a dunk...

Tovább olvasom »