Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

15. CineFest

2018-09-04 06:21 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Eleged van abból, hogy a nyári fesztiválok az utolsó garast is kihúzták a zsebedből? Akkor gyere Miskolcra szeptember 14. és 23. között, nézz filmeket, fesztiválozz, workshopozz – tök ingyen!


A cannes-i, a berlini vagy a velencei filmfesztivál túl messze van és túl drága? Most töredék kilométerekből és aprópénzből megoldhatod, hogy lásd, mik durrantak odakinn a legnagyobbat. A teljes program kialakítása még folyamatban van, de annyi már bizonyos, hogy a díjazott alkotók munkái megtekinthetők lesznek az Open Eye/Kitekintő szekcióban, ahogy az elmúlt év legjelentősebb, legértékesebb külföldi alkotásai mind először kerülnek hazai közönség elé. Ahány versenyfilm, annyi premier. De persze nemcsak a nagyvilág érkezik Magyarországra, hanem több hazai alkotás is a CineFesten debütál. Ezek sorában láthatjuk Csizmazia “Cheese” Gábor egészestés dokumentumfilmjét, a Volt egyszer egy tékát, amely laikusok és fiatalok számára is szórakoztató nosztalgiautazás: egykori tékások, törzsvendégek, ihletért betérő filmkészítők mesélnek a kölcsönzés bájáról, visszaidézve a VHS reneszánszát. A bemutató kapcsán ismét vászonra kerül Kevin Smith legendás téka-filmje, a Shop-stop, és egy mini-konferenciát is szerveznek a témában. Emellett visszatér a zenés műveket gyűjtő MusicDocs és az éjjeli borzongásért felelős Midnight. Lesznek persze klasszikusok is, ezek helye a CineClassics.



Lassan egyébként maga a fesztivál is klasszikussá válik. Tizenöt éve, a gründoláskor még csak Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljaként aposztrofálták a rendezvényt, de a fiatalok kinőtték magukat, és a jó öreg (minél öregebb, annál jobb) Jameson támogatásával a CineFest a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává vált. A szervezők nagy érdeme a nívós filmkínálat: évről évre el tudják hozni a szakma legjavát. És nemcsak a filmeket, hanem az alkotókat is – a világ minden tájáról. Többek közt Benh Zeithlin, Colin Trevorrow, Shirin Neshat, Kevin Macdonald, Natalia Leite és Francesca Eastwood ma már a CineFest rajongója, annyira jó élményekkel tértek haza. De nemcsak a program fejlődött az évek során, hanem a helyszín is. Míg az első fesztiválok a miskolci Kossuth Moziban voltak, tizedik éve a Művészetek Háza is otthont ad a rendezvénynek, ahol a két klasszikus artmozi-terem mellett a gálákat a patinás Pressburger teremben tartják. Tavaly óta pedig van már egy Zukor terem is, amely a Csodamalom bábszínházban kapott helyet.


Idén a nagyjátékfilmes zsűri elnöke Krzysztof Zanussi, az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb alakja: hosszú pályafutása során elnyerte egyebek közt a Zsűri díját Cannes-ban, a velencei Arany Oroszlánt és a locarnói Arany Leopárdot. A CineFest most három remekművének vetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg munkássága előtt. Rajta kívül a játékfilmes zsűri tagja még Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő (Tranzitidő), Christina Fon kanadai producer egyenesen a Sundance-ről, Stevie Salas indián filmes, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam alapítója, Bernhard Wenger, az osztrák Diagonale fesztivál kisjátékfilm-kategória győztese, az ugyancsak több fesztiváldíjat besöprő cseh Damián Vondrasek és Dudás Balázs, aki Welcome című filmjével itt Miskolcon tavaly a CineNewWave fődíjasa lett. Mellettük a CineFesten több nemzetközi szervezet által delegált ítészek is közreműködnek: a SIGNIS és az INTERFILM által delegált Nemzetközi Ökumenikus Zsűri, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) zsűrije. A CineFest célja a kulturális misszió folytatása, amit azzal is erősít, hogy továbbra is gesztust gyakorol a filmbarátoknak: minden programot díjmentesen kínál. Ennél jobban nem is lehetne megmutatni, hogy a kultúra nem megfizethető. Nem azért mert drága, hanem mert nincs ára. És így még arra is marad pénzünk, hogy legurítsunk egy-két pohárral a világ legkeresettebb ír itókájából. Még ha A Viszkis nem is volt műsoron a miskolci fesztiválon.

Wolf Géza

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok