Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Essünk transzba!

2019-03-29 03:07 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 1 szavazat

Magyarország és valószínűleg az egész régió első transz tematikájú fesztiválját 2014-ben rendezték meg. Majdnem öt évet kellett rá várni, hogy újra megvalósuljon. A szervezők a transznemű láthatóság nemzetközi napjához időzítették az eseményt: péntektől vasárnapig zajlanak Budapesten a fesztivál rendezvényei. Fő céljuk, hogy felhívják a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyekkel a transz, nem-bináris és gender-nonkonform emberek szembesülnek. A filmvetítéssel egybekötött megnyitó a Cinema City Alleeban lesz, szombattól pedig három kiállítás is nyílik a TámPONT közösségi térben a témához kapcsolódóan. Lesznek a programban még beszélgetések, rapid randi és társasjátékok is. A közösségi megmozdulások része a szombat esti buli is, melynek a Phoenix Bár & Club ad otthont, valamint a vasárnapi Feszt Brunch. 


Ami a mozis programokat illeti, a megnyitó után megtekinthető a Lány című belga-holland dráma, amelynek főhőse (vagy ha úgy tetszik, hősnője) a 15 éves Lara, aki fiútestbe született, de lányként éli meg a mindennapokat. Profi balerinának készül a nagy presztízsű belga táncakadémia növendékeként. A balettórákon a fizikai és lelki tréning önmagában is nagy megterhelést jelent minden táncosnak, Lara ráadásul közben nemi átalakító műtétére készül. Számára a testi felnőtté válás egyszerre zajlik a fiútestből lánytestbe történő átalakulással.



A Lány a tavalyi Cannes-i fesztivál szenzációja volt, amely összesen négy elismerést nyert a világ legrangosabb filmes eseményén, besöpörve a filmkritikusok FIPRESCI-díját, az Arany Kamera-díjat, a Queen Pálmát és a főszereplő Victor Polster a legjobb színész díját is megkapta az Un Certain Regard versenyszekcióban. Az elsőfilmes Lukas Dhont rendező alkotása Belgium Oscar-nevezettje volt az idegen nyelvű film kategóriában, és jelölték az év felfedezettje Európai Filmdíjra is. A Lány két díjat vihetett haza az A-kategóriás San Sebastian Filmfesztiválról, de díjazták Zürichben, Odesszában, Palicson és Londonban is. 


Az itthon is forgalmazott játékfilm mellett három dokumentarista munkát is műsorra tűz a fesztivál. A szivárványok valóságosak három indiai transznemű nő küzdelmeiről szól, a TranszGeek a nemi identitás és a geek kultúra metszéspontját fedezi fel, míg a Transzfigurációk egy merőben új megközelítésből fókuszál a témára: a bibliatudós Peterson Toscano a szentírásban szereplő gender-nonkonform karaktereket mutatja be. 



Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok