Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

1848 mozis emlékezete

2019-03-15 05:48 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Az 1848-as forradalmat felidéző, felújított klasszikus magyar filmeket lehet ingyenesen megtekinteni a Filmarchívum videómegosztó csatornáján péntektől vasárnapig. 

A Filmalap egy klasszikus magyar filmekből összevágott montázzsal is tiszteleg a forradalom évfordulója előtt. Az összeállítást készítő Konkol Máté az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) filmszakán végzett, és az 1848-as forradalmat megidéző alkotásokból készített 13 perces montázst a Filmarchívum közreműködésével.


Az ünnepi válogatás része Sára Sándor 80 huszár (1978) című alkotásának felújított változata, amely a Lengyelországból hazaszökő Lenkey-század történetét dolgozza fel. A film főbb szerepeit Tordy Géza, Dózsa László, Madaras József, Cserhalmi György és Oszter Sándor alakították.


Szabadon nézhető az ötvenes évek legnagyobb magyar filmes vállalkozása, a Föltámadott a tenger (1953) is, amelynek középpontjában az 1848-as forradalom, valamint Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.


Az ünnepi filmválogatásban szerepel Lugossy Lászlónak a Berlinalén Ezüst Medvével díjazott filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984), amely Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével készült, és a világosi fegyverletétel után játszódik.


A Filmarchívum és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésének köszönhetően egy igazi ritkaság, Bódy Gábor látványos filmeposza, a háromrészes Psyché (1980) is gazdagítja a március 15-i filmválogatást. A Weöres Sándor verses regényéből készült alkotás máig megőrizte frissességét, provokatív szellemét, hősei életútját a felvilágosodás korától egészen az 1920-as évekig, mintegy 150 éven keresztül követi nyomon. Az 1825-27-es pozsonyi reformországgyűlés teljes jelenete csak ebben a háromrészes változatában látható. A film digitális felújítása Hildebrand István operatőr közreműködésével készült. 


Hildebrand István operatőri munkáját Várkonyi Zoltán festői történelmi filmjeiből is ismerheti a közönség, ő volt az operatőre többek között az ünnepi hétvégén szabadon megtekinthető A kőszívű ember fiai (1965) című filmnek is, amely a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát.


És ne feledjük el, hogy a mozikban pedig már látható a Guerilla, amelyben a Cannes-ban és Berlinben már rövidfilmjeivel sikerrel szerepelt Kárpáti György Mór a megszokott historizáló szemlélet helyett egészen közeli perspektívából mutatja be a szabadságharc végének hangulatát. A világosi fegyverletételen már túl vagyunk, de a lemorzsolódott és szétszóródott csapattest-maradványok még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Őket követhetjük az erdő mélyére, hogy láthassuk az ismeretlen hősök életét... és halálát.

Legfrissebb hírek
Fesztiválsikerek premier előtt

2019-10-10 09:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Művészi értékű európai és magyar filmek.

Tovább olvasom »
Latin-Amerika és a nők

2019-10-02 11:47 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

3. Déli Doku fesztivál okt. 8-13. .

Tovább olvasom »
Kritikusok