Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

40 éves a kockásfülű nyúl

2018-10-26 03:46 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat


Szeretitek Tiszta-gyagya Krisztát, Csőrmestert, Szerénkét és Karakot? Vagy nem is tudjátok, melyikük miben szerepelt? Akkor Mézga Gézához hasonlóan ti se lopjátok a napot, hanem irány a hatodik alkalommal megrendezett Országos Rajzfilmünnep! Hogy tényleg beszélhessen még az utókor Doktor Bubóról.


Ezen a hétvégén sosem látott számban ünneplik országszerte mozik, művelődési házak és könyvtárak közösen a rajzfilmeket. Ehhez a KEDD Animációs Stúdió az eddigi leggazdagabb kínálatot gyűjtötte össze: 92 településen összesen 486 vetítésre várják a kicsiket és a nagyokat. Nem tévedés, a szervezők arra is odafigyeltek, hogy a gyerekek mellett az idősebb korosztály is találjon magának megfelelő programot. Látható lesz például Jankovics Marcelltől Az ember tragédiája vagy az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, de nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős – ezek a művek különleges hangulatuk, filozofikus tartalmuk miatt inkább a felnőtteket célozzák. Akik pedig a kortárs magyar animációra kíváncsiak, megnézhetik a felsőoktatási intézmények (a Metropolitan, az Eszterházy Károly és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjainak diplomafilmjeit.


Különleges alkalom az ünneplésre, hogy 40 éve láthattuk először a televízióban A kockásfülű nyulat. Emiatt az idei rendezvény Richly Zsolt több évtizedet átfogó életművére koncentrál: műsorra tűzik a Kíváncsi Fáncsi-t és a Háry János-t is. A Balázs Béla-díjas, érdemes művész a Magyar Iparművészeti Főiskola egyszeri alkalommal indított animációs osztályban szerzett diplomát 1966-ban, majd 25 éven át dolgozott a Pannónia Filmstúdióban, amelyet a világ öt legjobb rajzfilmstúdiója között tartottak számon. A Richly-életmű bemutatásából nem hiányozhat az izgalmas kísérletként indult Luther-sorozat sem, amely a reformáció kezdetének tavalyi 500. évfordulójára készült, és a teológus életét meséli el a felső tagozatos korosztály által is befogadható módon.


A rajzfilmünnep a külföldi animációk népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet. Ismét látható lesz a mozikban már nagy sikerrel vetített, a japán mitológia világába elrepítő Kubo és a varázshúrok, a rémálomszerű Coraline és a titkos ajtó vagy A kis kedvencek titkos élete. Az egész estés mesék mellett különböző országok rövidfilmes válogatásai is bekerültek a programba a Lengyel Intézet, a görög ASIFA Hellas, a MONSTRA Lisszaboni Animációs Filmfesztivál, a bukaresti Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, valamint Magyarországról az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a BuSho Filmfesztivál jóvoltából. 


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok