Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Latin-amerikai doksik

2018-10-17 09:45 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A Déli-Doku elhozza Budapestre a legjobb latin-amerikai dokumentumfilmeket és velük együtt a latin életérzést. Az idén másodízben megrendezett alternatív mozis esemény a filmek mellett díjnyertes fiatal filmrendezők és producerek részvételével megrendezett kerekasztal-beszélgetésre, kiállításokra, gasztronómiai estékre és önfeledt kikapcsolódásra csábít. Ráadásul minden programot ingyen kínálnak.


Hogy ezt hogyan csinálják? Csapatuk olyan önkéntesekből áll, akik szabadidejükben szervezik a fesztivált, míg a nagykövetségek, a kulturális központok és a forgalmazók pedig beszállnak a költségekbe. Hogy miért? Azért, hogy megismertessék a latin világot a magyar közönséggel. Erre pedig nincs jobb mód, mint valódi történeteket elmesélni – ezért választották a dokumentum műfaját.


A legfontosabb témák idén a szülő-gyerek viszony, a rajongás pszichológiája és Latin-Amerika társadalmi és politikai kérdései. Az Amazona című kolumbiai filmben egy rendezőnő faggatja anyját arról a sorsfordító döntéséről, amelynek nyomán elhagyta gyerekeit, és egy távoli esőerdőbe költözött. A szél örökösében pedig egy nicaraguai forradalmár házaspár lánya kérdőjelezi meg szülei tevékenységét. A mexikói Alamar egy válás történetét mutatja be: egy kisfiú varázslatos tengeri utazás során búcsúzik el apjától. Míg a César étterme egy Németországban élő vegetáriánus fiúról szól, akinek el kell döntenie, hogy átveszi-e apja ecuadori grilléttermét. Több alkotásban megjelenik a rajongás kérdése is: ilyen például a nyugdíjas moziőrülteket bemutató Filmrajongók, vagy a Beyoncé-koncert előtt két hónapig sátorozó brazil fanokat kipellengérező B-re várva.

 


A fesztivál utolsó napján, vasárnap lesz az egyik legfontosabb szakmai program: a Dokumentumfilm a 21. században című beszélgetésen a forgalmazás kreatív és újszerű megoldásairól gondolkodhatunk közösen. Arról, miként lehet eljuttatni az egyébként nem ritkán a játékfilmekkel vetekedő doksikat a közönséghez, és hogyan lehet megkedveltetni az idehaza méltatlanul alulreprezentált műfajt a magyar nézőkkel. A Bem moziban délután 2 órakor kezdődő beszélgetés résztvevői Groó Diana nagyjátékfilmes rendező (Regina, Csoda Krakkóban), Révész Bálint rendező-producer (Nagyi Projekt), valamint László Sára (Felsőbb parancs, Káin gyermekei), Muhi András Pires (Balaton Method, Virágvölgy) és Ugrin Julianna (A monostor gyermekei, Könnyű leckék, Egy nő fogságban) producerek lesznek.

 

A fesztivál részletes programjáról a Déli-Doku honlapján, illetve Facebook-oldalán található bővebb információ: www.delidoku.com, https://www.facebook.com/delidokubp/

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok