Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Spanyol filmhét az Urániában

2018-10-16 05:12 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Pablo Berger, Santiago Segura, Ramón Salazar, Manuál Martín Cuenca, Fernando González Molina, Lino Escalera, Isabel Coixet, Carla Simón, Gustavo Salmerón és Brian Alexander. Tudják, mi a közös bennünk? Mindannyian Goya-díjra, azaz a legmagasabb spanyol filmes elismerésre jelölt rendezők, akiknek legújabb alkotásai október 16. és 22. között az Urániában lesznek láthatók. Továbbá az is, hogy a Cirko által játszott Könyvesbolt a tengerparton című mozin kívül egyikük fesztiválon szereplő filmje se kerül be a hazai forgalmazásba, vagyis ez az egyetlen esély, hogy megnézzük őket.

A fesztivált nyitó Abracadabra nézői egy igazi macsó átalakulásának lehetnek szemtanúi egy amatőr hipnotizőr mutatványa nyomán. A fekete komédiát jegyző Pablo Bergert a magyar nézők Torremolinos 73 című alkotásáról ismerhetik. A Torrente-filmek címszereplőjeként itthon is ismert Santiago Segura rendezése a fesztivál másik vígjátéka: a Kertelés nélkül hősnője Paz, aki egy ezoterikus kezelés hatására őszinteségrohamot kap. Az író című, Manuel Martín Cuenca rendezésében látható film a komédia és a dráma határmezsgyéjén mozog. A történet hőse, elválva nejétől, maga is írásra adja a fejét.



A műfaji filmek közül a thriller sem marad el: A láthatatlan őr az ősi baszk mitológiát és a kereszténység mágiáját ötvözi, Fernando Gonzáles Molina rendező pedig már ismerősként tér vissza a fesztiválra. Carla Simón önéletrajzi munkája által pedig a hispán mozi új generációjának képviselőjét ismerhetjük meg, aki a világválság idején kezdte pályáját, így kénytelen volt alacsony büdzséből kigazdálkodni filmjeit. A spanyolok tavalyi Oscar-nevezettje az 1993 nyara című filmmel mutatkozik be a szemlén. Egy hatéves kislány történetét meséli el, aki szülei halála után a rokonaihoz kerül, és ebben az elszigetelt környezetben kell a valósággal megbirkóznia. A történet az idei Berlinalén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat vitte haza, és otthon is tucatnyi elismerést söpört be.



Noha Spanyolország az európai filmipar öt legnagyobbja között szerepel, kortárs spanyol moziból igen kevés kerül hazai forgalmazásba, ezért is hálásak lehetünk a legújabb munkákat felvonultató egyhetes vetítéssorozatot szervező Budapesti Cervantes Intézetnek és a spanyol nagykövetségnek. És persze ez a szemle se jöhetett volna létre a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a madridi kultuszminisztérium film- és audiovizuális művészeti intézetének támogatása nélkül.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok