Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

3. Európai Art Mozi Nap

2018-10-11 10:20 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

„Európa mozizni megy!” – szól az idén harmadik alkalommal meghirdetett Európai Art Mozi Nap szlogenje. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Az eseményhez több mint 600 filmszínház csatlakozott szerte a kontinensen, köztük 25 hazai művészmozi is, ahol egyebek között fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítésével várják a közönséget. 




A drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig minden műfajból kapunk némi ízelítőt. A program vezérfonalát három új európai film és három magyar alkotás adja, amely mind hetekkel országos bemutatói előtt lesz látható vasárnap. A programhoz csatlakozó 8 budapesti és 17 vidéki art mozi október 14-i műsorán szerepel a Cannes-ban a Legjobb forgatókönyv díjával elismert olasz „felnőttmese”, A szent és a farkas, az idei Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját besöprő dán thriller, A bűnös és az éppen egy évszázada született legendás svéd rendező pályáját bemutató cannes-i versenyfilm, a Bergman 100. A magyarok pedig olyanokkal domborítanak, mint a Cannes-ból a nemzetközi filmkritikusok díjával hazatérő Egy nap, az egyedi látványvilágával és izgalmas történetével rabul ejtő Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a kereken 50 éves, de digitálisan most teljesen felújított filmtörténeti klasszikus, az Egri csillagok.

Nézzük meg őket egy kicsit közelebbről! Számomra nem lehet izgalmasabb egy farkasos filmnél, amelyet egyébként a 3. Európai Art Mozi Nap egyik kulturális nagykövete, Alice Rohrwacher jegyez rendezőként. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb forgatókönyv díjával elismert A szent és a farkas (Lazzaro felice) főszereplője egy parasztfiú, aki a világtól elzárt kis olasz falu lakóival együtt egy márkinő alávetettjeként robotol. Míg egy nap megismerkedik az asszony fiával, aki megkéri, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. A mesébe ágyazott, de erősen társadalomkritikus mű idehaza november 1-jén kerül a mozikba a Cirko Film forgalmazásában.  




Az év egyik legnagyobb meglepetéssikere, A bűnös (Den Dkyldige) világpremierje a kultikus Sundance filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a közönségdíjat. A dán Gustav Möller első játékfilmjének főhőse egy felfüggesztett rendőr, aki diszpécserként egy elrabolt nő segélyhívását fogadja. Ez az egyetlen nyom, amin elindulhat a nyomozás, ám hamarosan kiderül, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében. A szokatlan megközelítésű, feszült thriller október 25-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média jóvoltából.  




Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje, a Bergman 100 (Bergman – A Year in a Life) Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója kapcsán tiszteleg a svéd rendezőóriás előtt. A Cannes-i filmfesztivál Classics szekciójában debütált alkotás Bergman legintenzívebb, 1957-63 közötti alkotói korszakára koncentrál, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások. A Elf Pictures forgalmazásában mozikba kerülő dokumentumfilmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók – köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Faragó Katinka – próbálják megfejteni e mágikus időszak és Bergman titkát. 



A 2018-as hazai bemutatók premier előtti vetítései között szerepel Szilágyi Zsófia nagyon várt Egy nap című első játékfilmje, amely egy mindennapi gondokkal küzdő háromgyerekes anyuka egyetlen napját tárja elénk. A hétköznapi élethelyzeteket meglepő drámaisággal bemutató mozi felkerült az Európai Filmdíjra esélyes alkotások 12-es listájára. Országos bemutatója november 8-án lesz, forgalmazója ugyancsak a Vertigo. 




A szintén magyar Ruben Brandt, a gyűjtőt hangos nemzetközi siker fogadta, alig néhány napja nyerte meg a rangos bukaresti Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját is. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerének története egy műkincsrablás-sorozat köré fonódó izgalmas világkörüli utazás, amely szinte percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. Szakmai elismertségét a fesztiváldíjak mellett jól mutatja, hogy az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó, a Sony Pictures Classics vásárolta meg a filmjogokat a tengerentúli bemutatóhoz. Az utóbbi évek legnagyobb költségvetésű magyar animációját idehaza a Mozinet forgalmazza, és november 15-től látható.



A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar filmtörténeti klasszikus teszi teljessé az idei Európai Art Mozi Nap magyarországi programját: 50 évvel az eredeti bemutató után ismét mozivásznon látható minden idők legnézettebb magyar filmalkotása, az Egri csillagok. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült mozi felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és a végsőkig kitartó egri várvédők törökök elleni harcának. A remekmű a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmarchívum restaurálási programjának köszönhetően 4K minőségben tér vissza a mozikba október 25-től a Pannonia Entertainment forgalmazásában. 




A vasárnapi vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Részletes filmismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesulet  honlapján találhatók. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok