Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Nem LUXus a mozi

2019-11-13 09:12 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható a LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotás. A LUX az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek kontinensünk kulturális sokszínűségéről, az itt élők identitásáról szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.


VETÍTÉSI PROGRAM

2019. november 13. 19:00
ISTEN LÉTEZIK ÉS PETRUNIJÁNAK HÍVJÁK

feliratos, észak-macedón-belga-szlovén-horvát-francia filmdráma, 100 perc, 2019
Rendező: Teona Strugar Mitevska
Magyarországi forgalmazó: Cirko Film

A LUX filmnapok idei nyitófilmje egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival. Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, s ezzel kezdetét veszi küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát, francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjat is nyert film korunk egyik legizgalmasabb kérdését feszegeti azzal, hogy rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.

REGISZTRÁCIÓ 


2019. november 14. 19:00
HAMMARSKJÖLD, DÖGLÖTT AKTÁK
feliratos,  dán-norvég-svéd-belga dokumentumfilm, 128 perc, 2019
Rendező: Mads Brügger

A dokumentumfilm az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja. Közben azonban egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg. A dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX filmdíj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.

REGISZTRÁCIÓ 


2019. november 15. 19:00
A RENDSZER

feliratos, spanyol-francia thriller, dráma, 132 perc, 2018
Rendező: Rodrigo Sorogoyen
Magyarországi forgalmazó: Magyarhangya
16 éven aluliaknak nem ajánlott.

A zárófilm egy gyors ütemű, feszült politikai thriller. Egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmeket, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film számos spanyol és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, és egyebek között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenyben volt.

REGISZTRÁCIÓ


A vetítésekre a belépés díjtalan, regisztrálni a képek fölötti linkeken lehet.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok