Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Tajvantól az Antarktiszig

2019-10-31 10:59 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Tajvanról tudjuk, hogy piciny szigetként az óriási Kínával is képes dacolni. Hát hogy a fenébe ne lennénk kíváncsiak, hogy mire képes a filmművészet terén?


Aki teljes körképet szeretne kapni, annak legjobb választás a Tajpej virágai, amely jó pár film eredeti helyszínét végigjárva mutatja meg az utóbbi három-négy évtized eredményeit. A tajvani újhullám ugyanis nemcsak a kínai világba hozott megújulást, hanem feltette a szigetországot a kortárs filmkészítés világtérképére.


Aki pedig valóban a nagyvilágba vágyik, az az Egy utazás, egy küldetés című filmben követheti azt a hat tajvani utazót, aki a világ hat távoli országába indul hat különös küldetésre: Weng beleszeret a japán Zöld-szigetekbe, és tanulmányait feladva búvárrá képezi magát; Wu kétezer könyvet adományoz iskolásoknak Fidzsin; Hsieh jótékonysági céllal utazik Afrika forró szívébe, Malawiba; az Asperger-szindrómás Wu festészettel gyógyítja magát és szerez barátokat Franciaországban; Lai Madagaszkáron kutatja a mintegy 960 nyelvet számláló ausztronéz nyelvcsaládot, Jung-Yi pedig holland gyökereit keresi.


Persze nem kell ahhoz messzire menni, hogy az ősök izgalmas meglepetésekkel szolgáljanak. A malajziai születésű, tajvani rendező, Lau Kek-Huat A hiány című munkájában apja után kutatva nagyapja történetébe botlik, akinek neve és múltja tabu volt a családban. Kiderül, hogy a Malajziai Kommunista Párttal állt kapcsolatban, amely az ország történelemében egyet jelent a terrorizmussal.  A rendező korábbi párttagokkal készített interjúk révén ás a múltba, felidézve az ország függetlenségéért vívott harcokat a II. világháború és a brit uralom alatti időszakban.


De van, aki önmagával vív harcot, saját korlátait próbálja leküzdeni. A Fuss az álmodért! tíz éven át rögzíti ChenYan-Po izgalmakkal teli útját a világ embert próbáló tájain rendezett ultramaraton versenyeken. A kamera végigköveti az atlétát sivatagokon, hegyeken és hómezőkön át, hogy a néző is szemtanúja lehessen egy küzdelmes, vérrel és könnyekkel teli útnak. Váratlan fordulatok, családi összetartás és szeretet, valamint a riválisok között kialakuló barátság is komoly szerepet kap a filmben, amely Tajvanról egészen az Antarktiszig röpít.


A szeretet és a bátorság a központi témája a 18 lettem című filmnek is, amelyben nevelőintézetben felnőtt, hátrányos helyzetű családból származó tinilányok találkoznak egy szakmai képzésen, ahol életük teljesen új irányt vesz. Pei a szerelemben keres reményt, Chen pedig azért küzd, hogy elkerülje szülei sorsát. 18. születésnapjuk közeledtével életük rejtett titkai elsöprő erővel kerülnek felszínre. 


Aki ellátogat a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány háromnapos fesztiváljára, bizonyára újraértékeli a „Made in Taiwan” fogalom korábban talán lekicsinylőnek ható jelentését. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok