Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

100 éve a filmgyártásban

2019-10-24 09:54 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Hogy milyen jók a dél-koreai rendezők, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyiküket még az észak-koreai diktátor is elraboltatta, hogy neki dolgozzon. Shin Sang-okot feleségével együtt hurcolták át a phenjani ügynökök délről északra, miután a fejükre zsákot húztak, és elkábították őket. Kim Dzsong Il az akciót azzal indokolta, hogy "nincs olyan filmünk, amely filmfesztiválokra eljutna". 


Dél-Koreának bezzeg nemcsak hogy eljutnak a filmjei a külföldi seregszemlékre, hanem rendre díjakat is besöpörnek. Legutóbb a mostani budapesti fesztivál nyitófilmje, az Élősködők hozta el Cannes-ból az Arany Pálmát. Ez a fődíj igazán stílszerű és megérdemelt születésnapi ajándék a koreai filmkészítőknek. Az ázsiai országban ugyanis idén ünneplik a hazai filmgyártás megszületésének centenáriumát. 


A 100 éves koreai filmművészet kiemelkedő műveiből az Extra blokkban láthatunk válogatást, míg a Fókusz szekció a koreai történelem unalmasnak cseppet sem mondható elmúlt 30 évét állítja középpontba. Merthogy a szöuli filmesek egyre merészebben nyúlnak a közelmúlt bonyolult, sötét eseményeihez, a félszigetet máig megosztó testvérháborútól kezdve, az 1980-as kvandzsui véres felkelésen és a katonai diktatúra évein át egészen a 2017-es júniusi demokratikus felkelésig, amely az első szabad elnökválasztáshoz vezetett Dél-Koreában. 


A legérdekesebbnek talán az Óda édesapámhoz című filmdráma ígérkezik, amelynek főszereplője átéli hazája minden tragikus nehézségét 1950-től napjainkig: a Hungnam kilakoltatása után az akkor még szintén megosztott Németország nyugati felén próbál bányászként pénzt keresni, majd a vietnami háborúba csöppen szállítóként, míg végül hazajuthat Puszanba. 


A másik megrázó hitelességű film az 1987: Amikor eljön a nap, amely Chun Doo-hwan juntájának titkosszolgálati módszereit eleveníti meg, azokat a kíméletlen vallatási eszközöket, amelyek végül egy diákaktivista, Pak Dzsongcshol halálához vezettek. A rettegett NIS akciói akkoriban a rettegés fátylát borították egész Dél-Korára, hasonlóan az 1956 utáni magyarországi megtorlásokhoz. 


És ezzel el is jutottunk oda, ami még különlegesebbé teszi ezt a mostani filmfesztivált: idén ez egybe esik a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulójával. Így nemcsak a koreai filmgyártás 100 évét ünnepelhetjük, hanem azt is, hogy a szocialista éra alatti egyoldalú KNDK-s támogatást a magyarországi rendszerváltással felválthatta a Koreai Köztársasággal kialakított baráti kapcsolat. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok