Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Megvadult tinik és útkereső harmincasok

2019-10-02 08:06 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A negyedik budapesti Szlovén Filmnapokon a magyar közönség három díjnyertes, kortárs szlovén alkotást tekinthet meg. A rendezvénynek a Toldi mozi ad otthont.


A nyitófilm az Y generáció nehézségeiről, útkereséséről őszintén beszélő Elég a lúzerségből. Középpontjában a 29 éves Špela áll, aki néhány éve diplomázott, de még nem tudott elhelyezkedni. Pályakezdőként mindenhol önkéntesként szeretnék őt először kipróbálni. A legjobb barátnői évekkel ezelőtt Nyugatra költöztek, és nem is akarnak visszatérni, Špela azonban makacsul kitart amellett, hogy otthon marad. Amikor a barátja is külföldön kap munkát, a lány lakás, munkahely és társaság nélkül marad.  Kényszerűségből visszaköltözik hát a szüleihez, de szeretne végre önállóvá válni és felnőni, ahelyett hogy tovább nyújtaná a már úgyis tíz évnél hosszabb ideje tartó serdülőkorát. Az elsőfilmes szlovén rendezőnő alkotása a Vesna Filmfesztiválon megkapta a legjobb nagyjátékfilm, a legjobb forgatókönyv, valamint a legjobb női mellékszereplő díját is. A vetítés után a nézők találkozhatnak a film rendezőjével, Urša Menarttal.A Következmények tavaly elnyerte a Cinefest fődíját. (Akkor még Ok-okozat címen vetítették.) Darko Štante alkotásában Andrej folyamatosan lóg a suliból, erőszakos viselkedését pedig már a szülei sem tudják kezelni. Mikor a rendőrséggel is meggyűlik a baja, a helyzet odáig fajul, hogy nevelőotthonba kerül, ahol hamar bebizonyítja, hogy mire képes. A Žele vezette nehézfiúkhoz csapódik és azt hiszi, barátokra lelt, akik mellett biztonságban van és akik elfogadják. Ám egyre keményebb ügyekbe keveredik, és egyre nehezebb döntéseket kell meghoznia. A film a Vesna Filmfesztiválon nemcsak a legjobb rendező és a legjobb szereplő díját érdemelte ki, de a közönségdíjat is elvitte.