Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Németajkúak előnyben

2019-09-19 10:56 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A filmgyártás nem ismer határokat, a nyelvek annál inkább. A nyelvi határok azonban nem mindig esnek egybe a nemzeti határokkal: így Ausztria, Svájc egy része és Németország egy nyelven osztozik. Az osztrákoknak, svájciaknak és németeknek ez éppen elég ok arra, hogy immár nyolcadik éve közösen tekintsék át az aktuális német nyelvű filmtermést. Erről szól közös fesztiváljuk, a Szemrevaló Sehenswert. 


A fesztiválon 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet meg a közönség. Előbb Budapesten (október 6-ig), majd Szegeden (október 7-től), Pécsett (október 8-tól) és Debrecenben (október 9-től). A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezvényén ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal láthatjuk a legfrissebb alkotásokat, amelyek bemutatnak határhelyzeteket, látszólag hétköznapi történeteket, vizsgálják a folyamatos múltat, és legendáknak erednek a nyomába. Ezenkívül két klasszikussá vált művel (Berlin felett az ég és Vitus) emlékeznek meg a februárban elhunyt nagyszerű színészről, Bruno Ganzról.


Ahogy már megszokhattuk, nemcsak nézni lehet a filmeket, hanem beszélgethetünk is róluk. Budapesten a 30 előadás közül ötnél lesznek jelen alkotók és hozzáértő vitapartnerek. A rendezők sorában Svájcból Stefan Haupt (Zwingli), míg Ausztriából Nikolaus Leytner (A trafikos) tiszteli meg jelenlétével a magyar közönséget, Németországból pedig Lisa Hagmeister színésznő (Kontroll nélkül) érkezik hozzánk. A Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölt új munkája, a Mű szerző nélkül után György Péter esztétával szerveznek beszélgetést.