Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Németajkúak előnyben

2019-09-19 10:56 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A filmgyártás nem ismer határokat, a nyelvek annál inkább. A nyelvi határok azonban nem mindig esnek egybe a nemzeti határokkal: így Ausztria, Svájc egy része és Németország egy nyelven osztozik. Az osztrákoknak, svájciaknak és németeknek ez éppen elég ok arra, hogy immár nyolcadik éve közösen tekintsék át az aktuális német nyelvű filmtermést. Erről szól közös fesztiváljuk, a Szemrevaló Sehenswert. 


A fesztiválon 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet meg a közönség. Előbb Budapesten (október 6-ig), majd Szegeden (október 7-től), Pécsett (október 8-tól) és Debrecenben (október 9-től). A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezvényén ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal láthatjuk a legfrissebb alkotásokat, amelyek bemutatnak határhelyzeteket, látszólag hétköznapi történeteket, vizsgálják a folyamatos múltat, és legendáknak erednek a nyomába. Ezenkívül két klasszikussá vált művel (Berlin felett az ég és Vitus) emlékeznek meg a februárban elhunyt nagyszerű színészről, Bruno Ganzról.


Ahogy már megszokhattuk, nemcsak nézni lehet a filmeket, hanem beszélgethetünk is róluk. Budapesten a 30 előadás közül ötnél lesznek jelen alkotók és hozzáértő vitapartnerek. A rendezők sorában Svájcból Stefan Haupt (Zwingli), míg Ausztriából Nikolaus Leytner (A trafikos) tiszteli meg jelenlétével a magyar közönséget, Németországból pedig Lisa Hagmeister színésznő (Kontroll nélkül) érkezik hozzánk. A Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölt új munkája, a Mű szerző nélkül után György Péter esztétával szerveznek beszélgetést. 


A programban szereplő alkotások közül kettőnek máris megvan a hazai forgalmazója: a nyitófilmnek a Mozinet, a Mű szerző nélkülnek pedig a Cirko Film.  Szeptember 26-án 19 órakor a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma, Németország idei Oscar-nevezettje nyitja az idei Szemrevalót. A szívszorító történet hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, akinek mintha sehol nem jutna hely - az állami szervezetek és szakemberek tanácstalanul adják őt tovább egymás között, agresszív kitöréseivel ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla. Az első vetítés után lesz a közönségtalálkozó az édesanyát alakító Lisa Hagmeisterrel, majd az október 5-i vetítés után kerekasztalbeszélgetés lesz a téma magyar szakértőivel. 


Szeptember 28-án ugyancsak 19 órakor vetítik a Mások élete rendezője, Florian Henckel von Donnersmarck új munkáját, a Mű szerző nélkül című filmet, amely a németek történelmi traumáira reflektál. A főszereplő német festőművész, Kurt Barnert ugyanis a fasiszta Németországban születik, majd az NDK-ban kezd alkotni, míg végül Nyugat-Németországba szökik. A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik. 

Drámában, kalandban és érzelmekben ezúttal sem lesz hiány a Szemrevalón. Úgyhogy aki nem idegenkedik a német nyelvtől, az tudja, hol a helye az elkövetkezendő estéken. Akinek meg fenntartásai vannak, annak éppen ideje, hogy néhány remekbe szabott filmmel leküzdje őket. 

 



Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok