Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Szakrális művészet

2019-09-14 03:39 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A fesztivál idei mottója: „Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21) Vagyis nem osztjuk fel többé a világot jókra és rosszakra, hasznosakra és haszontalanokra, igazakra és bűnösökre. Felvállaljuk az egységet, amely felülmúl minden érdekazonosságot, érzelmi harmóniát, kölcsönös rokonszenvet, közös érdeklődést, sőt a vallási tanításban való egyezést is. Ezt a célt fogalmazta meg az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma, amikor meghirdette a fesztivált, amelynek programkínálata az átlagos művészi élménynél magasabbra tör: az emberi korlátokat meghaladó találkozásra. Itt nemcsak a résztvevők közelíthetnek az alkotáshoz, hanem az alkotás szólítja meg a befogadót. Ahogy a frissen beiktatott veszprémi érsek, Udvardy György fogalmazott: „A művészet nem indokol, nem érvel, nem meggyőzni akar, hanem megérint.”


Határon innen és túl közel 400 helyszínen több mint hatszáz programmal várják az érdeklődőket. A kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, tematikus séták mellett negyedik éve filmek is színesítik a fesztivál 10 napját. Idén minden eddiginél több, összesen 100 alkotás érkezett be a szervezők felhívására. A négytagú zsűri (Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró) döntése alapján a filmrajongók 42 művel ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban a 2019. szeptember 15. és 22. között  tartott ingyenes vetítéseken.  


A filmfesztivál szeptember 15-én a Kodály mindenkié (rendező: Kékesi Attila és Papp Gábor Zsigmond) című filmmel indul, és szeptember 22-én a Hűség (rendező Szekeres Csaba) vetítésével zárul. A zsűri négy kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti együtt) és persze a fődíj.


Két programot szeretnék külön kiemelni. Kollégám, Hajnal Gergő Visszaszámlálás című dokumentumfilmje a haldoklásról szól: évente harmincezren halnak meg hazánkban rákban, de alig kétezren kapnak megfelelő ellátást. “Lehet, hogy egy kicsit többet megtudtam ugyan a halálról, de sokkal inkább az élethez való viszonyom alakult, formálódott át.” - meséli a hospice-szal a film készítése alatt megismerkedő alkotó. Filmje most nemcsak megtekinthető a XXII. kerületi Szent Imre Otthonba (Kistétény utca 13b) szeptember 20-ra szervezett vetítésen, hanem arra is lehetőség lesz, hogy a nézők helyben kifejtsék gondolataikat a látottakról. Tehát nem közönségtalálkozóra, hanem élménymegosztásra invitálják a résztvevőket. 


Egy fotós kollegina, Walton Eszter ugyancsak a halál és az elmúlás témáját járja körül temetőkben készült felvételeivel. Különböző városok, különböző sírok: óriási emlékművek, családi sírboltok, díszes és dísztelen sírkövek, természetes sírhantok, fejfák, keresztek, szobrok, urnafülkék, kicsik, nagyok, gondozottak és elhagyottak néznek vissza ránk. Quo vadis? - teszi fel a kérdést az alkotó, mert temetőkben sétálva akarva-akaratlanul eszünkbe jut, hogy hová és meddig mehetünk. Javaslom, elsőként célozzuk be a hegyvidéki Jókai Klubot (XII. Hollós út 5), és fedezzük fel, mit jelent a liliom, a borostyán, a pálma, a pipacs, a pelikán, a galamb, a kígyó, a bárány, vagy épp a koszorú és a kavicsok. 


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok