Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Sose bújulj, itt a BuSho!

2019-08-25 10:08 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amely másodszor is megkapta az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését.

Az ismét közel ezer nevezést regisztrált fesztivál egyik legfontosabb mozzanata minden évben az előzsűrit terheli, amely idén Orosz Anna Ida animátor, Vermes Dorka filmrendező, Lengyel Adele filmkészítő, Végh Vozo Zoltán rendező és Rimóczi László forgatókönyvíró közreműködésével választotta ki a vászonra kerülő alkotásokat.


Így 64 rövidfilm versenyez majd a BuSho-szobrokért a fesztiválon, a filmeket a helyszínen közösen megtekintő két további zsűri előtt. Filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódott négy felsőoktatási intézmény delegálásában a Diákzsűri, melynek tagjai ezúttal Pethő Zsófia (MOME), Nyitrai Balázs (METU), Balogh Máté (SZFE) és Szelestey Bianka (ELTE) lesznek. A nemzetközi zsűribe meghívást kapott az észt Kreet Paljas, aki 2003 óta segíti a magyar és az észt animációs filmezést, André Lameiras portugál filmes szakember, a BEAST Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Wolfgang Leis, aki a kezdetektől jelen van a BuSho csapatában. A zsűri magyar tagja Szilágyi Zsófia, akinek első nagyjátékfilmje, az Egy nap a nemzetközi kritikusok díját nyerte a tavalyi cannes-i fesztiválon. Esténként tehát velük lehet majd eszmét cserélni a nyilvános konzultációkon, amelyekre a magyar alkotókat is meghívták.

Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő- és 7 kategóriadíjról, valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott két félmillió forintos különdíjról, amelyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda. 


A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsiga mellé felsorakozott debreceni Modemben és a szegedi Grand Caféban.

A kísérőprogramok két helyszíne az Olasz Kultúrintézet, ahol esténként az olasz és portugál rövidfilm-válogatások zajlanak, valamint a Puskin mozi Körhinta terme, ahol a szombati magyar panoráma nappal párhuzamosan tartanak szakmai programot Kreatív EU-prezentációval, Super8-filmes előadással és egyéb bemutatókkal.


Rögtön a filmcsemegéket felvonultató megnyitót követően fellép a lassan elmaradhatatlan Ferenczi Gyuri a BuSho fesztiválon korábban még nem látott formációban; Pintér Zsolt közreműködésével egy duettet láthatunk majd a Restro Puskin kávézóban. A fesztiválra csütörtök este idelátogat Brnoból a cseh rockzenét játszó Franz Dürer Band, amely a Fészek Kulturális Központban fogja felpörgetni a fesztivál-hangulatot.


Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 15. BuSho fesztiválra, mely kedden este 7-kor veszi kezdetét a Puskin mozi nagytermében a tavalyi díjnyertes filmek vetítésével, és szombaton este a díjkiosztóval zárul, amikor az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz. 


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok