Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Ezüst jubileum

2019-05-03 04:44 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Immár 25 éves múltra tekint vissza a lengyel filmgyártás magyarországi szemléje. Ezalatt több mint 200 filmet és csaknem 80 alkotót láthatott személyesen is a feszitválközönség. Idén, akárcsak az első Lengyel Filmtavaszon, Krzysztof Zanussi lesz az egyik díszvendég. Rajta kívül Budapestre látogat még Grażyna Błęcka-Kolska színésznő, a zárófilm főszereplője, az idén 80 éves Zygmunt Malanowicz, aki a Kés a vízben című Polanski-filmben szerepelt, valamint a 35 éve bemutatott Szexmisszó főszereplője, Olgierd Łukaszewicz, akinek ezúttal saját filmjét vetítik. 

Érdemes megemlíteni, hogy a szervező budapesti Lengyel Intézet is kereken 80 éve alakult, amivel nemcsak a legrégebbi külföldi kulturális intézet Magyarországon, hanem egyúttal az első lengyel intézet az egész világon. Joanna Urbanska igazgatónő elmondta, hogy az idei rendezvény maga is több évfordulóhoz kötődik: a nyitófilm a 80 éve kezdődött második világháborúba repít vissza, és megemlékeznek az 50 éve elhunyt Krzysztof Komeda zeneszerzőről, aki többek között Roman Polanski és Andrzej Wajda több fiatalkori filmjének írta a zenéjét.


A 25. Lengyel Filmtavasz programja a budapesti Művész moziban:

MÁJUS 9. (csütörtök)   18:30 A 303-AS REPÜLŐSZÁZAD. IGAZ TÖRTÉNET
MÁJUS 9. (csütörtök)   20:30 KALITKÁK + ÁRTATLAN VARÁZSLÓK
MÁJUS 10. (péntek)     19:00 ÉTER belépés meghívóval
                                   Díszvendég: Krzysztof Zanussi, filmrendező
MÁJUS 11. (szombat)   18:00 A FŐLAKÁJ
MÁJUS 11. (szombat)   20:30 HIDEGHÁBORÚ
MÁJUS 12. (vasárnap)  19:00 KÉT EMBER SZEKRÉNNYEL + KÉS A VÍZBEN
                                   Díszvendég: Zygmunt Malanowicz, színész
MÁJUS 13. (hétfő)       19:00 KUTYA-MACSKA BARÁTSÁG
                                   Díszvendég: Olgierd Łukaszewicz, színész
MÁJUS 14. (kedd)       18:30 MÉG EGY NAP ÉLET
MÁJUS 14. (kedd)       20:30 FONOTT KOSÁR + VISZLÁT, HOLNAPIG
MÁJUS 15. (szerda)     19:00 MEGKEGYELMEZÉS
                                   Díszvendég: Grażyna Błęcka-Kolska, színésznő

A 303-AS REPÜLŐSZÁZAD. IGAZ TÖRTÉNET / DYWIZJON 303. HISTORIA PRAWDZIWA
2018, 95 perc

Rendezte: Denis Delič
Gyártó:  Film Media SA
Szereplők: Piotr Adamczyk, Maciej Zakościelny, Jan Wieczorkowski, John Kay Steel

A film azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik a második világháború alatt bravúros légicsatákat vívtak a Nagy-Britanniát támadó német légierővel, megakadályozva ezzel a német hadsereg angliai partraszállását. A címbeli 303-as hadosztály legendás lengyel vadászrepülő-egység volt, melynek tagjai híresek lettek bátorságukról és hősiességükről.    

KALITKÁK / KLATKI
1966, 7 perc
Rendezte: Mirosław Kijowicz

A film témája az egyén rendszerhez való viszonya. A Kalitkák a legnagyobb elismeréseket az áldozat (fogoly) és a hóhér (börtönőr) közötti viszony ábrázolásáért kapta. 

  

ÁRTATLAN VARÁZSLÓK / NIEWINNI CZARODZIEJE
1960, 83 perc

Rendezte: Andrzej Wajda
Szereplők: Tadeusz Łomnicki, Zbigniew Cybulski, Roman Polański, Krzysztof Komeda

Fiú és lány. Előbbi gyorsan él: orvos is, és jazz-zenész is, kedveli a drága cigit és egy modern magnó boldog tulajdonosa. Utóbbi inkább okosan: céltudatos, művelt és intelligens. A fiú fennhangon hirdeti magáról, hogy neki bizony nincsenek érzelmei, a lány pedig különös játékba kezd, hogy leleplezze a fiú pózait. A cinikus játéknak váratlan vége lesz.

ÉTER / ETER
2018, 117 perc

Rendezte: Krzysztof Zanussi
Gyártó: Studio Filmowe TOR / Koprodukció: Laokoon Cinema
Szereplők: Jacek Poniedziałek, Andrzej Chyra, László Zsolt, Ostap Vakuliuk

Az est díszvendége: Krzysztof Zanussi

A film lélektani dráma, amely a Faust-mítoszt dolgozza fel. A huszadik század elején játszódik Galíciában, ahol egy katonai orvos az éterrel kísérletezik, hogy segítségével hatalmat szerezzen az emberek fölött, megfosztva őket szabad akaratuktól. Ennek azonban igen magas ára van… 

A FŐLAKÁJ / KAMERDYNER 
2018, 141 perc

Rendezte: Filip Bajon
Gyártó: Filmicon Dom Filmowy
Szereplők: Janusz Gajos, Anna Radwan, Sebastian Fabijański, Adam Woronowicz

1900-1945 között játszódó családi saga, melynek fő motívuma Mateusz, a kasub fiú és Marita, a porosz arisztokratalány szerelme. A történet az egykori lengyel-német határvidéken élő három nemzedék bonyolult sorsát mutatja be. A Pomeránia kasub etnikumú lakosságának egy része lengyelnek vallotta magát, miközben egy másik része a német államhoz kötődött, és 1939 őszén részt vett a lengyel szomszédok tömegirtásában. 

HIDEGHÁBORÚ / ZIMNA WOJNA
2018, 84 perc

Rendezte: Paweł Pawlikowski
Gyártó:  Opus Film
Szereplők: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza
Forgalmozó: Mozinet
Paweł Pawlikowski alkotása egy évtizedeken és országokon átívelő, „se veled, se nélküled” szerelmi történet. A filmben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt az élet. A férfi disszidál. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

KÉT EMBER SZEKRÉNNYEL / DWAJ LUDZIE Z SZAFA
1958, 15 perc
Rendezte: Roman Polański
Egy szürreális filmetűd: a tengerből előbukkan két férfi egy nagyméretű szekrénnyel, amelyet aztán magukkal cipelnek a város utcáin, mindenféle abszurd helyzetbe kerülve.  

KÉS A VÍZBEN / NÓŻ W WODZIE
1962, 101 perc
Rendezte: Roman Polański
Szereplők: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Az est díszvendége: Zygmunt Malanowicz

Felkavaró tanulmány a félelemről, a megaláztatásról, a szexualitásról és az agresszióról. Roman Polański szélesvásznú bemutatkozása kihívta maga ellen az akkori hatalom dühét. Azt jósolták, hogy a film nem lesz képes külföldön sikert aratni. Ennek ellenére az első Oscar-díjra jelölt lengyel film volt. A versenyben alulmaradt, de nem akármilyen film ellenében, a díjat Fellini Nyolc és fél című alkotása kapta. 

KUTYA-MACSKA BARÁTSÁG / JAK PIES Z KOTEM
2018, 100 perc

Rendezte: Janusz Kondratiuk
Gyártó:  Akson Studio
Szereplők: Olgierd Łukaszewicz, Robert Więckiewicz, Aleksandra Konieczna, Bożena Stachura

Az est díszvendége: Olgierd Łukaszewicz

Janusz Kondratiuk filmje a családi viszonyok édes-keserű képe, amelynek egy igaz történet az alapja. Egy nem hétköznapi család (mindkét testvér híres filmrendező volt) ironikus humorral fűszerezett ábrázolása, konfliktusaival és harcaival, amely viszont megható pillanatoktól és igazi közelségtől sem mentes.  

MÉG EGY NAP ÉLET / JESZCZE DZIEN ŻYCIA

2018, 85 / angol, portugal nyelv / magyar felirat

Rendezte: Raul de la Fuente, Damian Nenow
Gyártó:  Platige Image, Kanaki Films, Puppetworks
lengyel-spanyol-német-belga-magyar életrajzi film, animációs film
forgalmozó: Vertigo

Ez a film, amely az animációs technikát ötvözi dokumentarista jelenetekkel tavaly a legjobb európai animációs játékfilmnek járó díjban részesült. A történet Ryszard Kapuściński azonos című könyvén alapul, aki 1975-ben Angolába utazott haditudósítóként, hogy riportokat készítsen a véres polgárháborúval sújtott országról. Hamarosan nemcsak szemtanúja, hanem aktív résztvevője is lett az eseményeknek, amelyekről a film szubjektív képet ad. 

FONOTT KOSÁR / WIKLINOWY KOSZ
1967, 8 perc
Rendezte: Mirosław Kijowicz

Mese a hatalom birtoklásáról és a destrukcióról. Történet egy emberről, aki játékbabák részeit cipeli magával, amelyekből apró tehetetlen lényeket teremt, s életet lehelve beléjük próbálja őket járásra tanítani.

VISZLÁT, HOLNAPIG / DO WIDZENIA, DO JUTRA
1960, 80 perc

Rendezte: Janusz Morgenstern
Szereplők: Zbigniew Cybulski, Teresa Tuszyńska, Grażyna Muszyńska, Roman Polański

A forgatókönyv alapjául Zbigniew Cybulski, a legendás színész életrajzának részletei szolgáltak. A film egy lengyel egyetemista és egy francia diplomata gyönyörű lánya szerelmi történetét meséli el. A fiú alakja Cybulski művészi romantikusságát mintázza meg, akinek életmottója „az álmodozás, a cselekvés motorja”. 

MEGKEGYELMEZÉS / UŁASKAWIENIE 
2018, 100 perc

Rendezte: Jan Jakub Kolski
Gyártó:  Wytwórnia Doświadczalna
Szereplők: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta, Krzysztof Globisz

Az est díszvendége: Grażyna Błęcka-Kolska

Az egyik legszebb film az anyai szeretetről. A történet a II. világháború utáni Lengyelországban játszódik. A kommunista terrorapparátus meggyilkolja Wacławot, a Honi Hadsereg katonáját. A gyászoló szülők 500 km-t utaznak fiuk holttestével, hogy méltó nyughelyet találjanak számára. Az eseményeket unokájuk, a 17-éves Jan szemszögéből mutatja be a rendező. 


Legfrissebb hírek
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok