Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Filmünnep ingyenmozival

2019-04-29 09:43 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30. a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első hazai filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

Idén száznál is több saját szervezésű programmal ünnepel az ország: mozikban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban, sőt szórakozóhelyeken is lesznek magyar filmes programok. A kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok és nagykövetségek is, így Ankarától Washingtonig 35 városban ünneplik a magyar filmet.


A Filmalap a világhírű magyar animációra fókuszálva ingyenes vetítésekkel, játékokkal és bulival ünnepel a Toldi moziban, de a BUFI többi mozijában is magyar filmeket tűznek műsorra. Az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítéssorozatot indít el a régi és az új magyar film két nagy színésznője, Szeleczky Zita és Törőcsik Mari tiszteletére.

A Cirkó az Oscar-díjas Mephistót és Tarr Béla Kárhozat című filmjét vetíti, a Szimpla Kertben pedig a Sose halunk meg! lesz a kedd esti program.


A pécsi Apolló mozi klasszikusokat tűz műsorra, köztük a Körhintát, a székesfehérvári Barátság moziban ingyenesen lesznek megtekinthetők Az ember tragédiája, a Könnyű leckék és a Virágvölgy című alkotások. Gyulán a Romis moziban A miniszter félrelép és az Egri csillagok is műsoron lesz. Szolnokon, a TISZApART mozi szabadtéren, ingyenesen vetíti az Egy pikoló világos című klasszikust, amihez egy pikoló világos sör is jár. Miskolcon a Grabovsky közösségi térben a Macskafogót lehet megnézni, és a kultrajzfilm mellé ajándék pattogatott kukoricát kapnak a nézők.

A vetítések mellett különleges programok is lesznek. A budapesti Anker’t romkocsmában minden a filmzenékről szól majd egész este. A Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában a videó- és hangvágás rejtelmeibe vezetik be a fiatalokat, míg a Film Destination egy könnyed, 90 perces sétára hív a Budai-hegységbe, ahol egy tucatnyi klasszikus magyar film forgatási helyszíne és az egykori „9-es műterem” helye tekinthető meg.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok