Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Magyarán mondva és mutatva

2019-04-04 11:15 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Rekord számú nevezés érkezett az idei Filmhétre: az alkotók összesen 200 filmet regisztráltak. Jelenleg tart ezek értékelése, de azt már most lehet tudni, hogy április 22. és 27. között minden olyan művet megnézhet majd a közönség a budapesti Corvin moziban, amely a kiírásnak eleget tett. Olyan munkákat lehetett nevezni, amelyeket tavaly mutattak be itthon moziban vagy a televízióban, esetleg valamelyik hazai fesztiválon. 


A tervek szerint a Filmakadémia mostantól kezdve minden évben életműdíjban részesít öt olyan művészt, akik beírták a nevüket a magyar filmtörténelembe. Idén először Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera életművét ismerik el. Az ünnepélyes díjátadót a filmhét nyitóeseményén, április 22-én tartják.


Andorai Pétert pályája során közel 90 filmben láthatta a közönség, köztük olyan alkotásokban, mint a Bizalom, a Szabadíts meg a gonosztól, a Mephisto, az Egymásra nézve, a Hajnali háztetők, az Eldorádó, a Roncsfilm, a Csinibaba, a Simon mágusvagy A napfény íze. A Bizalom című Szabó István-filmben egy másik kitüntetett, Bánsági Ildikó volt Andorai partnere, ahogy a Mephistóban is együtt játszottak. A színésznőt megnézhettük még Mészáros Márta Napló-sorozatának első három darabjában is. Az idén 85. születésnapját ünneplő Bodrogi Gyula eddig több mint 170 filmben játszott. Moziban először 1957-ben tűnt fel a Külvárosi legenda című, Máriássy Félix rendezte filmben. Emlékezetes munkája volt még többek közt a Házasságból elégséges, a Hattyúdal, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, a Fuss, hogy utolérjenek!, a Szépek és bolondok és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét? Koncz Gábor olyan alkotásokban játszott, mint a HattyúdalA kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok, a Gyula vitéz télen-nyáron, valamint Fábri Zoltán Oscar-jelölt Magyarokja, majd annak folytatása, a Fábián Bálint találkozása Istennel. Venczel Vera még gimnazistaként játszott első két filmjében: Máriássy Félix Karambol és Esztergályos Károly Egy csónak visszafordul című alkotásában. 1968-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta több mint száz filmben láttuk (pl. Kárpáthy ZoltánEgy szerelem három éjszakájaEgri csillagok).

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok