Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Kicsit hosszabb. Maradhat?

2019-03-15 09:54 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

2019. március 25. és 31. között ismét Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál lesz a Toldi moziban. Deák Kristóf, a fesztivál alapítója a következő videóösszállításban ajánlja az idei vetítéseket:

A magyar programba összesen 29 filmet válogattak be. A hazai közönség most láthatja először a Berlinale Shorts versenyprogramjában bemutatott két magyar animációt (a Lidérc úr c. filmet, valamint a legjobb LMBTQ-témájú alkotásnak ítélt Teddy díj nyertesét, az Entropiát). Harmadjára tér vissza a fesztiválra Dudás Balázs és Csata Hanna, és itt mutatkozik be többek között Simonyi Balázs és Szirmai Márton új filmje is.


Halász Judit és Bálint András, Szabó István legendás szerelmespárja újra együtt lesz látható Lengyel Balázs Hármasban című filmjében. Trill Zsolt, Láng Annamária, Bezerédi Zoltán, Hajdu Szabolcs, Polgár Csaba, Kiss Diána Magdolna és Pető Kata is megjelenik a vetítővásznon, míg a legfiatalabb generációból Törőcsik Franciskát, Vilmányi Benettet, Sodró Elizát, Mészáros Blankát, illetve Waskovics Andreát lehet majd rövidfilmes szerepben látni. Sőt az egyik alkotásban Michelle Wild is felbukkan!

A nemzetközi versenyprogram három blokkjának a szervezők idén fantázianeveket is adtak, hogy segítsék a nézőket a választásban. Itt összesen 17 filmet vetítenek.

A Víz alatt elnevezésű szekcióban nem feltétlenül csak strandokra és medencékre kell számítani: a tavalyi év egyik legünnepeltebb animációja, az Egg például egy anorexiás nőről szól. Ebben a szekcióban kapott helyet két remek film az idei Berlinaléról is: a The Golden Legend és a Watermelon Juice – mindkét film Spanyolországból érkezik Budapestre.



A Kilátások szekció öt filmjéből három animáció, köztük az Untravel c. szerb–szlovák koprodukció, amely a 2018-as Berlinale Generation szekciójában kezdte meg sikeres nemzetközi karrierjét. A szekció egyik legizgalmasabb alkotása a még mindig csak 23 éves svájci Flurin Giger The Thief c. filmje, amely a tavalyi cannes-i Kritikusok Hete programjában debütált.

A Családok éve szekcióban különféle rokoni viszonyokat és drámákat ábrázoló alkotásokkal ismerkedhetünk meg. A brazil The Orphan  a cannes-i Rendezők Kéthete válogatásában mutatkozott be, és egy kisfiú sokadik örökbefogadását követi nyomon, a svájci Quiet Land, Good People c. filmben pedig egy nacionalista politikusnő kerül kényes helyzetbe fia miatt.

2019-ben is visszatér a Friss Húsra a tavaly bemutatkozott két különleges szekció, az LMBTQ-témájú #QUEER (kiegészülve a #QUEER Extra – Girls’ Night Out blokkal) és a horror-tematikájú @MIDNIGHT, ami minden bizonnyal egy kis borzongást hoz majd az ájszakáinkba.


A francia kultúra rajongóit két rövidfilmes válogatás is várja: a French Kiss elnevezésű blokkban élőszereplős filmeket, a Cake & Co.-ban pedig animációkat lehet majd látni. Fontos infó, hogy a nemzetközi válogatás, a francia, a Queer és a Midnight blokkok filmjeit eredeti nyelven, angol felirattal vetítik, magyar szöveg nélkül.



A tavalyi díjazottakat a Best of Friss Hús 2018, a nyugdíjasok számára összeállított válogatást a Friss Hús Senior vetítésén lehet megnézni, de a legkisebbek sem maradhatnak ki a rövidfilmes élményekből: a Friss Hús Kids tíz minőségi gyerekfilmmel várja a mozizni vágyó óvodás-kisiskolás korosztályt.


Részletes filmismertetők és kezdési időpontok a fesztivál weboldalán: https://www.frisshusbudapest.com


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok