Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

BIDF újratöltve

2019-02-17 10:39 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Március első hétvégéjén ismét levetítik a Cinema City Aréna mozijában a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál legnézettebb filmjeit. A rendkívüli érdeklődés miatt ugyanis sokan nem jutottak be a kiszemelt vetítésekre, magam is lecsúsztam néhány előadásról.


A megnyitók mindig teltházasak szoktak lenni. Mégis szokatlanul felemelő érzés volt, amikor Erdős Virág külön a rendezvényre írt Pomádé című versének refrénjét ezernyi torok visszahangozta: „Ez itt a valóság. A valóság pucér.” Az idei fesztivál ugyanis a meztelenség jegyében zajlott, vagyis kendőzetlenül tárta elénk a valóságot – mindenféle hazug máz nélkül. Bár a nyitófilm, a Tisztogatók éppen azt mutatta meg, hogyan cenzúrázzák a közösségi médiát, a rendezők itt is a valóságot kutatták: azt a valóságot, amely a világháló álhírei mögött rejtőzik. Aki lemaradt, most mindenképp pótolja, hogy lássa, hogyan döntenek minden veszélyesnek ítélt poszt, fotó és videó sorsáról a titkosszolgálatokat megszégyenítő módon dolgozó digitális guberálók, hogy gátat vessenek a cenzúrázatlanul terjedő erőszaknak és erkölcstelenségnek. 


Összesen 12 filmet lesz mód megnézni a fesztivál extrán, én ezek közül most azt a hármat emelem ki, amit egyszerűen vétek lenne kihagyni. Az élen Talal Derki Oscar-jelölt Apákról és fiaikról című munkájával, amelyben a rendező szülőföldjén, Szíriában egy radikális iszlamista család bizalmát élvezve két éven át volt részese mindennapjaiknak. Elsősorban a gyerekekre fókuszál, kivételesen ritka bepillantást engedve abba, mit jelent egy olyan apa szárnyai alatt felnőni, akinek egyetlen álma, hogy fiaiból dzsihádista harcosokat neveljen.


Ugyancsak a háború frontvonalára visz minket az Ez Kongó, amelyben egy spicli és egy katonai parancsnok lesz az útitársunk. Ők kalauzolnak végig a világ egyik leghosszabb háborús konfliktusán, aminek következtében több mint ötmillió ember lelte halálát a nevében demokratikus köztársaságban. Ez a valaha látott legleplezetlenebb kép egy afrikai nép kiszolgáltatottságáról.


És végül, de nem utolsó sorban itt van a Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, amelyben egy politikai fogoly Amerikába kicsempészett levele félelmetes események sorozatát indítja el. Miközben maga az üzenet írója halálos fenyegetettségbe kerül, az emberi jogok megsértésének olyan megdöbbentő esetei kerülnek napvilágra, amelyek arra kényszerítik Pekinget, hogy azonnal számolja fel munkatáborai fennálló rendszerét.  

További információk a BIDF honlapján és Facebook oldalán találhatók.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok