Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Je ne sais quoi

2019-02-11 08:27 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel, Audrey Tautou. Kinek a pap, kinek a papné. De abban egyet kell értenünk, hogy valamennyiük neve egybeforrott a minőségi mozival. És most mindegyikükkel találkozhatunk a 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjain. 



Február 27. és március 8. között 19 filmet láthatunk 8 országból, köztük cannes-i, berlini és torontói fesztiválsikereket. Budapesten a Corvin, a Toldi és a Puskin moziban, a Széchenyi Fürdőben és a Francia Intézetben, azon kívül pedig az ország további 12 városában lesznek premierek.



A fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók Franciaországban nemcsak hangos közönségsikert, de jelentős kritikai elismerést is aratott, amiről mi sem tanúskodik jobban, mint a film cannes-i szereplése, vagy a 6 César-díj jelölés, köztük a Legjobb Film kategóriában. Hogyan próbálja kézbe venni a sorsát egy csapatnyi középkorú, az élet által már kellőképpen megviselt, pocakosodó férfi? Belevetik magukat… a vízbe: úszógatyát húznak, és mozognak, nem is akárhogyan. Hasizomfejlesztés indul! A vízimádók a mozivásznon látottakat akár azonnal a gyakorlatba is átültethetik, ugyanis a Széchenyi Fürdő termálmedencéjében egyszeri alkalommal különleges szabadtéri vetítést is szerveznek.



 

Az Életrevalókban játszott szerepének köszönhetően Omar Syt szinte az egész világ egy csapásra megismerte és megkedvelte. Legújabb filmjében egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A film címét ugyanakkor nem az övé, hanem egy másik név adja, egy 13 éves kisfiúé: Yao ugyanis bármit megtenne, hogy találkozzon messziről csodált bálványával. A kisfiú rajongása pedig annyira megindítja a sztárt, hogy kibújik kötelezettségei alól, és maga viszi vissza a gyereket a falujába. A Filmnapok vendége lesz Philippe Godeau, a film rendezője, aki nemcsak a nézők kérdéseire válaszol majd a vetítés utáni közönségtalálkozón, de mesterkurzust is tart. 




És aki az idei válogatásból sem hiányozhat: Catherine Deneuve. Legújabb filmjében talán az utóbbi évek legnagyszerűbb alakítását nyújtja, arról nem is beszélve, hogy a vásznon a lányát nem más, mint saját lánya, Chiara Mastroianni játssza. A Claire Darling utolsó húzásának cselekménye a nyár első napjának reggelén kezdődik, amikor is Claire arra ébred, hogy valószínűleg ez lesz élete utolsó napja. És úgy dönt, megszabadul földi javaitól. A különös kirakodóvásár hírére pedig húsz éve nem látott lánya is hazatér. 



 

Gaspar Noé napjaink egyik legmegosztóbb filmrendezője, akinek most is egy tabudöntögető vízióját láthatjuk az Eksztázisban. Egy erdő közepén táncosok buliznak, hogy a próbák után levezessék magukat. Szól a zene, folyik a sangría, ez utóbbi egy kis LSD-vel feljavítva, ami meg is teszi a kellő hatást: lüktetés, hallucináció, transz, felszínre törő neurózisok és pszichózisok. Röviden: elszakad a gyeplő...


Francia Intézet


A Frankofón Fesztivál ugyanakkor nem csupán a Filmnapokat jelenti: egész márciusban koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várja a francia kultúra szerelmeseit Budapesen a MÜPA, a BMC, a Liszt Emlékmúzeum, az A38 és persze a Francia Intézet.




Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok