Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Moszad, Hitler és halálos titkok

2018-11-19 05:02 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Zsifi. A betűszó az öt éve létrejött Zsidó Filmfesztivál és a húsz éves múltra visszatekintő Izraeli Filmhét kezdőbetűinek összeolvadásával jött létre. Ez már a második év, hogy közösen mutatkoznak be a zsidóságról szóló, bárhol készült alkotások és az izraeli filmgyártás nem feltétlenül zsidó témájú művei. Az idei mustrának különös aktualitást ad, hogy a zsidó állam idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.


November utolsó és december első napjaiban a Művész és a Puskin moziban több mint húsz filmre és számos ingyenes kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetünk be. Ismét látható lesz a tavalyi fesztivál közönségsikere, a Női karzat, amely a vallási fanatizmus és a hit erejének álcázott szexizmus kapcsán fogalmaz meg éles kritikát. De a szexszerelem témakörben lesz írangolamerikai (A rabbi meg a lánya) és franciabelga (Ádelmanék) film is. Egy dél-afrikai–holland produkció (Az ellenszegülés) pedig az apartheid korába repít vissza, amikor nemcsak a feketék, de a zsidók is a rasszizmus áldozataivá váltak. Egy másik időutazásban is részt vehetünk: a Vissza Berlinbe tizenegy motoros útját követi Németországig, sok évtizedes történeteket felelevenítve, miközben húsba vágó pillanatokat villant fel kontinensünk mai megbolydult életéből.


Két projektnek is részesei lehetünk: az egyik a már a Verzión is vetített Nagyi-projekt, amelyben három mai fiatal nagymamái múltját boncolgatja keresztül-kasul utazva Európát, hisz egyikük angol kém, másikuk német táncosnő volt, míg a harmadik egy magyar holokauszt-túlélő. A Sámuel-projektben pedig egy középiskolai történelemlecke szolgál kiindulópontul a családi múlt elhallgatott részével való szembenézéshez. A testamentum is egy hetven éve eltemetett titkot hoz felszínre, miközben kiderül, hogy a holokauszt-kutató édesanyja sem az, akinek egész életében hitte. De hogy a családokon belül is milyen eltérő vélemények lehetnek, arra talán az Utolsó vacsora világít rá leginkább, amely Hitler hatalomra jutásának napján játszódik.


Természetesen a legújabbkori történelem sem maradhat ki a válogatásból. Az Oslói napok azt idézi fel, amikor a kilencvenes években izraeli és palesztin politikusok egy csoportja kezdett titkos béketárgyalásokba Norvégiában. Bár a Búvóhely nem dokumentumfilm, de jó képet fest arról, milyen az, ha a Hezbollah magas rangú vezetőjéről információkat szállító libanoni nőt a Moszadnak kell megvédenie a palesztinok haragjától.

A Zsidó és Izraeli Filmfesztivál Budapesten túl Debrecenben, Szegeden és Győrött nyújt kihagyhatatlan programot a mozinézőknek.  

 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok