Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Felkelés Brassóban és tabuk nélkül a szexről

2018-11-15 12:52 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Nyolc új filmmel és egy Arany Medvével érkezik az idén a Román Filmhét. A rendezvény díszvendége a román és magyar mozikból is ismert Vlad Ivanov. A színész, aki Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című Arany Pálma-díjas filmjével egy csapásra sztárrá vált, és akit idehaza a Tegnap és a Napszállta egyik főszerepében is láthattunk, a nyitónapon érkezik hozzánk. A program közönségtalálkozóval indul az Uránia kávézójában, ezt követően pedig a filmhetet nyitó Egy lépéssel az angyalok mögöttet vetítik vele.


Daniel Sandu rendező első egészestés alkotása, amely egy ortodox szeminárium zárt közösségébe viszi be a nézőt, tizennégy jelölésből nyolcat váltott díjra a román filmes Oscarnak számító Gopo-díj idei gáláján, valamint elnyerte az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is. Vlad Ivanov egy másik főszerepben is látható lesz a filmhét programjában: a pénteki Kupakokban egy gátlástalan vállalkozót formál meg, akit egy infarktus és a kilátásba helyezett szívátültetés rémképe arra késztet, hogy változtasson az életén. 


Az idei filmhéten nagyobb terepet kapnak a női alkotók: Adina Pintilie Arany Medve díjas Ne érints meg! című tabudöngető filmje mellett két másik fiatal alkotó egy-egy rendezését is bemutatják. Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmje, a nagyrészt amatőr szereplőkkel forgatott A Ferentari negyedi katonák Bukarest legszegényebb negyedébe enged bepillantást, míg Ana Lungu ironikus hangvételű filmje, az Egy herceg és egy fél a bukaresti művészvilágban játszódik, több magyar szereplővel.


Két dokumentumfilm is szerepel az idei programban: az ismert újhullámos rendező, Corneliu Porumboiu Mindörökké futball című dokumentumfilmje egy különc futballrajongó portréja, a Brassó, 1987 – két évvel elsietve című munkájával pedig Liviu Tofan a kommunista rezsim elleni első romániai tömegmegmozdulásnak állít emléket, amely pontosan 31 éve, november 15-én tört ki.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok